Project Description
UMCG – Vingerprik app
Thuis bloed prikken in plaats van in het ziekenhuis. En meteen checken of de test van voldoende kwaliteit is. Het kán met de Dried Blood Spot App van het UMCG.
Klant
Het Universitair Medisch Centrum Groningen behoort met haar 10.000 werknemers tot één van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Met kerntaken als zorg, onderwijs en onderzoek heeft het UMCG een belangrijke functie het noorden van ons land. De Ziekenhuisapotheek is onderdeel van het UMCG en voorziet patiënten van genees en hulpmiddelen en de benodigde informatie.
Opdracht
Een groeiende groep patiënten mag middels de vingerprikprocedure zelf thuis bloed prikken. Ideaal, een bezoek aan het ziekenhuis is hierbij niet langer nodig. De patiënt krijgt een vingerprik-set thuisgestuurd en kan middels een stappenplan in drie minuten tijd bloed prikken en het bloed op de daarvoor bestemde kaart druppelen. De kaart wordt vervolgens opgestuurd naar het laboratorium.
Ondanks de instructies gaat het nog vaak mis. Eenmaal aangekomen in het laboratorium van de Ziekenhuisapotheek blijkt dat de kaart van onvoldoende kwaliteit is om te beoordelen. Een vervelende situatie. Niet efficiënt ook, de procedure moet worden overgedaan en de patiënt moet daardoor langer op de uitslag wachten. En dat is onwenselijk.
De Ziekenhuisapotheek van het UMCG ging daarom op zoek naar een manier om dit proces te verbeteren.
Oplossing
MAD ontwikkelde in samenwerking met het UMCG een App die de patiënt direct uitsluitsel moet geven over de kwaliteit van de vingerprik. De patiënt kan in-app een foto nemen van de kaart en de App geeft direct aan of de vingerprik van voldoende kwaliteit is of niet. Indien de kwaliteit voldoende is, kan de patiënt de kaart opsturen naar het laboratorium. Bij onvoldoende kwaliteit wordt de patiënt gevraagd de instructie opnieuw door te nemen en de procedure te herhalen.
Resultaat
Apotheker en onderzoeker Herman Veenhof van het UMCG deed onderzoek naar de implementatie van de bloedspot methode voor patiënten van een niertransplantatie en doet momenteel ook onderzoek naar de performance van de App. De resultaten hiervan zullen in een later stadium worden gepubliceerd.
Meer weten over dit project?
Neem dan contact op met Sonja Rus, via 050 – 311 03 06