Project Description

Veiligheidsregio Twente – Game of Heroes

Klant
Risk Factory is een initiatief van samenwerkende partners uit Veiligheidsregio Twente en heeft in 2014 haar deuren geopend, in een imponerende hangar van voormalig Vliegveld Twente. Risk Factory is erop gericht kinderen in de basisschoolleeftijd van 10 tot 12 jaar bewust te maken van de veiligheidsrisico’s waar zij mee te maken krijgen. Dit wordt gerealiseerd door allerlei gevaarlijke situaties te simuleren, gerelateerd aan onderwerpen als onder andere brandveiligheid, alcoholgebruik, verkeersveiligheid en cyberveiligheid. Niet direct zaken waar jongeren direct mee bezig zijn, maar waar ze wel degelijk mee te maken krijgen.

Opdracht
Om bewustwording omtrent veiligheidsrisico’s nog verder te intensiveren ontstond al gauw het idee om een uniek totaalconcept te ontwikkelen, waarin een bezoek aan Risk Factory wordt gecombineerd met het spelen van een serious game.

En zo werd MAD gevraagd in samenwerking met Risk Factory en kennispartners als Brandweer Twente, Bureau Halt, Politie Twente en Tactus een bewustwordingsgame te ontwikkelen, welke exclusief voor de bezoekers van Risk Factory te spelen is.

Oplossing
In samenwerking met Risk Factory Twente hebben wij Game of Heroes ontwikkeld. Een serious game waarin de kinderen worden uitgedaagd minigames te spelen waarin de veiligheidsrisico’s worden behandeld. Minigames zijn uitermate geschikt om de impact van gevaren te ervaren. Bovendien is het door de keuze voor minigames mogelijk de serious game in de toekomst uit te breiden met andere scenario’s.

Game of Heroes speelt zich af in Trouble Town. De kinderen beleven hier alle scenario’s opnieuw en worden spelenderwijs bewust gemaakt van de gevaren die op de loer liggen. Ze kruipen in de rol van Hero en moeten al spelend zien te redden wat er te redden valt, want er rennen overal Troublers rond die brandjes stichten, met flesjes alcohol gooien en op slinkse wijze privacygevoelige gegevens van je proberen los te peuteren. Vangen en opsluiten dus die monstertjes!

De game sluit af met een safety exam waarin de kinderen worden uitgedaagd om te onderzoeken hoe het met de veiligheid in hun omgeving is gesteld. Als een ware expert gaan ze op pad om een check in hun omgeving uit te voeren en andere mensen te wijzen op bestaande veiligheidsrisico’s. Op deze manier geven we de kinderen een podium om hun kennis met anderen te delen. En volgens ons heb je dan het optimale resultaat gebruikt.

Resultaat
Dat de combinatie van een bezoek aan Risk Factory en aansluitend het spelen van de serious game een ijzersterke is, voelden we al aankomen, maar blijkt nu ook uit de eerste testresultaten. In de serious game wordt vooraf een nulmeting gedaan om de kennis van de kinderen over veiligheidsrisico’s te bepalen. Ter afsluiting doen de kinderen ook een eindmeting. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De kennis van kinderen over veiligheidsrisico’s blijkt toegenomen.

Wij zeggen: op naar nog meer ambassadeurs van de veiligheid!

Meer weten over dit project?
Neem dan contact op met Ilse van der Hoek, via 050 – 311 03 06

Meer informatie over Risk Factory Twente lees je hier.