Het Universitair Medisch Centrum (UMCG) in Groningen heeft in samenwerking met MAD Multimedia een zogenaamde “Vingerprik App” (Dried Blood Spot app) ontwikkeld. Het door een patiënt thuis geprikte bloed kan worden gebruikt bij het bepalen van geneesmiddelconcentraties in het bloed. Eerst maakt de patiënt een foto van het bloedspotje, laadt de foto in de app en dan vertelt de app of de spot van voldoende kwaliteit is. Het is de bedoeling dat de app zorgt voor minder slechte spotjes en dus meer bloedspiegels die op tijd beschikbaar zijn.

In september 2019 is hierover officieel gepubliceerd in “Science Discoveries”. Het volledige engelstalige artikel kunt u hier lezen. Het gemak van niet meer naar het ziekenhuis hoeven en het ervaren van minder pijn is zeer plezierig voor de patiënten.

De App wordt sinds 2016 gebruikt in het UMCG. Met name transplantatie patiënten gebruiken de app veel voor de monitoring van hun nierfunctie en de bloedspiegels. Meer informatie is te vinden in een artikel op de website van het UMCG. Het artikel kunt u hier vinden. 

Wij zijn trots dat we aan dit mooie project hebben mogen meewerken!