Fraude met tellerstanden. Het kost onze samenleving maar liefst 160 miljoen per jaar en is bovendien erg vervelend voor de koper van het voertuig. Daarom hebben Nederland en België de handen ineen geslagen en gaan de beide landen samen de strijd aan tegen de internationale tellerstanden fraude. In samenwerking met Heipaal Communicatie ontwikkelde MAD een explanimation om de voordelen van de samenwerking nog eens goed op een rijtje te zetten.

De meeste mensen kennen de RDW van het kentekenbewijs, de APK en de kentekenplaat. Maar de RDW doet meer. Zo voert de RDW sinds januari 2014 de tellerstanden registratie en spant het zich in om fraude met tellerstanden terug te dringen. En dit blijft niet zonder gevolgen. Nederland behaalt goede resultaten in het bestrijden van tellerstanden fraude. Het aantal registraties is gestegen, de registratie verloopt zuiverder en er zijn minder afwijkende tellerstanden. Maar bij de grens gaat het toch nog vaak mis.

Des te belangrijker is de samenwerking tussen Nederland en België. De beide landen zijn de enige landen die tellerstanden nationaal registreren en wisselen deze gegevens nu ook uit. Hierdoor valt een auto met een onlogische tellerstand sneller op. Uniek in Europa!

Om ook andere Europese landen op de hoogte te stellen van de samenwerking en de hieruit voortvloeiende voordelen ontstond de behoefte voor een verklarende explanimation.

In twee minuten op de hoogte

In samenwerking met Heipaal Communicatie ontwikkelde MAD een twee minuten durende explanimation waarin de kijker wordt geïnformeerd over de gezamenlijke aanpak van de RDW en de Belgische Autoriteit voor Wegverkeer. Het sterke aan de explanimation is dat de oorspronkelijk complexe materie op visuele wijze eenvoudig wordt uitgelegd. En dat in nog geen twee minuten!

Inspiratie voor andere EU landen

De explanimation werd getoond op het Internationale Car Pass Congres in Brussel en heeft hier bezoekers uit andere Europese landen kunnen inspireren om ook de samenwerking op te zoeken met buurlanden in de strijd tegen de tellerstanden fraude.